Apakah itu CPU (central processing unit)

daftar-harga-processor-intel-terbaru

Pemproses(processor) adalah litar logik yang memenuhi dan memproses arahan asas yang memandu komputer. Empat fungsi utama pemproses yang mencecah, decode, melaksanakan dan masuk kira semula.
Elemen-elemen asas pemproses:

Unit logik aritmetik atau dikenali sebagai arithmetic logic unit (ALU), yang menjalankan aritmetik dan logik operasi pada operan dalam arahan.

Unit terapung titik juga dipanggil sebagai floating point unit (FPU), juga dikenali sebagai kopemproses matematik atau kopemproses angka, yang kopemproses khusus yang memanipulasi nombor lebih cepat daripada asas mikropemproses litar boleh.

Daftar, yang memegang arahan dan data lain. Mendaftarkan operan bekalan kepada ALU dan menyimpan keputusan operasi.

L1 dan L2 memori cache. kemasukan mereka dalam CPU menjimatkan masa berbanding untuk mempunyai untuk mendapatkan data dari ingatan capaian rawak atau random access memory(RAM).

Kebanyakan pemproses hari ini adalah multi-core, yang bermaksud bahawa IC mengandungi dua atau lebih pemproses untuk meningkatkan prestasi, penggunaan kuasa dikurangkan dan pemprosesan serentak lebih cekap pelbagai tugas (lihat: pemprosesan selari). Berbilang teras set-up adalah sama dengan yang mempunyai pelbagai, pemproses berasingan dipasang di komputer yang sama, tetapi kerana pemproses sebenarnya dipasang ke dalam soket yang sama, hubungan antara mereka adalah lebih cepat.

Pemproses istilah yang digunakan bertukar ganti dengan unit pemprosesan pusat jangka dikenali sebagai central processing unit (CPU), walaupun tegasnya, CPU bukan satu-satunya pemproses dalam komputer. GPU (graphics processing unit/grafik unit pemprosesan) adalah contoh yang paling ketara tetapi cakera keras dan peranti lain di dalam komputer juga melaksanakan beberapa pemprosesan secara bebas. Walau bagaimanapun, pemproses istilah ini secara amnya difahami bermakna CPU.

Pemproses dalam komputer peribadi atau tertanam dalam peranti kecil sering dipanggil mikropemproses. Istilah ini bermakna bahawa unsur-unsur pemproses terkandung pada litar bersepadu (IC) cip tunggal/single integrated circuit.

Kedua-dua pesaing utama dalam pasaran pemproses adalah Intel dan AMD.

credit pada http://whatis.techtarget.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s