computer setup

Kenapa 7 Teknologi Ini Penting Di Pejabat Anda?

Teknologi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan  kita hari ini dan yang bijak mengambil kesempatan keatas teknologi adalah cara terbaik ke hadapan. Bagi anda sebagai seorang pekerja pejabat, terdapat beberapa teknologi tertentu yang anda perlu ada bukan sahaja untuk menjadikan kehidupan anda lebih mudah tetapi juga untuk meningkatkan prestasi anda dan membuat anda seorang pekerja yang lebih produktif. Berikut adalah 7 teknologi mesti ada untuk pejabat anda, mengapa anda memerlukannya dan tip untuk mendapatkan yang terbaik daripada kewujudan teknologi ini. Jika anda seorang kreatif, anda boleh menghasilkan gajet-gajet yang cool daripada hampir segala-galanya dan menyeronokkan lagi waktu pejabat anda.

1.PC atau Komputer Riba

computer setup

Harini, sebuah pejabat tanpa skrin boleh dikatakan bukan pejabat sebenar. Sama ada ia menggunakan PC, komputer riba, tablet atau telefon pintar, dengan penggunaan skrin sebenarnya akan meningkatkan prestasi anda di pejabat. Anda boleh menggunakan PC atau komputer riba anda untuk menyiapkan kerja dengan lebih cepat dan lebih cekap. Anda juga boleh menggunakannya untuk berhibur di masa lapang anda. Walau apapun tujuannya teknologi ini merupakan satu keperluan untuk mana-mana pejabat.

2.Mesin Pencetak (Printer)

Kehadiran printer di pejabat anda adalah sesuatu yang memudahkan semua orang dan akan membantu anda menjimatkan banyak masa dan tenaga. Pastikan printer anda mempunyai dakwat yang berkualiti tinggi dan juga kartrij back-up yang cukup.

3.Sistem Telefon Pejabat

Sistem Telefon Pejabat mungkin dilihat seperti langkah ke belakang tetapi ia adalah salah satu bahagian yang paling penting dalam teknologi untuk pejabat. Ianya berguna apabila anda tidak berada di pejabat anda untuk menerima panggilan rasmi. Satu alternatif kepada ini menggunakan perisian mengubah hala di mana panggilan yang belum dijawab dialihkan untuk telefon bimbit anda. Dengan cara ini tidak kira di mana anda berada, pelanggan dan pihak berkepentingan yang mempunyai cara untuk berhubung melalui saluran rasmi.

4.Router Wi-Fi

Mempunyai internet di pejabat anda akan membuat perbezaan yang besar dari segi kelancaran kerja dijalankan. Ini kerana di pejabat, akses kepada internet adalah berguna untuk pelbagai perkara, bermula daripada penyelidikan dan komunikasi dengan perakaunan dan sehinggalah dalam menjalankan urus niaga. Mempunyai router Wi-Fi di pejabat anda membolehkan anda mengakses internet secara berterusan dan memberi satu hubungan net yang stabil tanpa menghalang pergerakan anda sekaligus membolehkan kerja-kerja pejabat dijalankan dengan berkesan.

5.Penolong Digital

Pembantu digital adalah ‘alat teknologi yang baru. Mereka membantu mengautomasikan fungsi pejabat asas yang membolehkan anda untuk bekerja tanpa perlu bimbang mengenai perkara yang kecil. Pembantu digital membantu dengan perkara-perkara seperti peringatan temujanji, pengambilan nota digital dan pelaksanaan transaksi automatik, walaupun tugas-tugas yang disebut agak ringkas namun pembantu digital masih memberikan impak yang sangat besar kepada pekerja pejabat. Anda juga boleh memastikan pembantu digital peribadi anda membuat pesanan makan tengah hari dalam talian dan memainkan senarai muzik kegemaran anda semasa waktu rehat anda. Setakat hari ini, dunia digital sudah didedahkan dengan pembantu digital seperti Siri, Amazon Echo and Google Home.

6.Fon Kepala (Headphone) Berkualiti Tinggi

Headphone yang baik berguna di pejabat untuk saat-saat di mana anda mahu mendengar sesuatu tanpa bunyi latar belakang dan tanpa mengganggu orang lain yang bekerja di sekeliling anda. Anda boleh menggunakannya semasa bekerja dengan media audiovisual untuk penyelidikan bagi membantu anda memberi tumpuan kepada maklumat yang sedang dikaji.

7.Kit UPS (Uninterrupted Power Supply/Bekalan Kuasa Tanpa Gangguan)

UPS akan membantu anda melindungi peralatan berteknologi anda dan maklumat yang tidak disimpan jika terdapat kehilangan kuasa secara tiba-tiba. Komputer dan printer amat bermanfaat daripada alat ini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s